In timp ce dormim, corpul nostru elibereaza constant vapori de apa prin transpiratia pielii printr-un proces natural de termoreglare. Deoarece salteaua nu poate fi spalata, este necesar sa folositi un element care o protejeaza, o protectie saltea impermeabila care iti ofera igiena și confort.

Protectiile impermeabile, pe langa protejarea saltelei de lichide, permit evaporarea vaporilor de apa datorita structurii lor din poliuretan microporos. Adica permit trecerea aerului, dar nu si a lichidelor.

Exista inca multi oameni care cred ca aceste tipuri de produse sunt destinate doar celor mici și persoanelor in varsta care sufera de incontinenta, dar nu este adevarat.

Daca avem o saltea de buna calitate, dar nu o ingrijim in mod corespunzator, in curand va incepe sa-si piarda calitatile si vom observa ca nu ne mai odihnim complet. Prin urmare, este recomandat sa avem o protectie saltea impermeabila cu ajutorul careia sa o pastram intotdeauna in stare buna. Desi nu este un obiect minune si nici nu va preveni toate daunele pe care trecerea timpului le provoaca saltelei, diferenta este considerabila.

Atunci cand alegeti cea mai buna protectie pentru saltea, este foarte important sa luati in considerare aspecte precum dimensiuni, tip sau materiale. In acest fel, veti face o achizitie corecta care sa corespunda asteptarilor voastre.

Cu odihna nu te joci. De asemenea, saltelele sunt destul de scumpe, deci nu putem cumpara una noua prea des. In general, saltelele au o durata de viata utila cuprinsa intre opt si zece ani, dar daca doriti sa mentineti igiena, confortul si proprietatile saltelei pentru mai mult timp, trebuie sa o protejati bine. Protectiile pentru saltele sunt un bun aliat pentru a-i spori durata de viata a saltelei.

Are un strat de poliuretan care il protejeaza  impotriva lichidelor, acarienilor, bacteriilor, mucegaiului sau polenului.

Este unul dintre acele lucruri care nu se vad, dar care imbunatatesc starea camerei tale, de unde și importanta alegerii ei.

Este respirabila si subtire astfel ca abia o vei observa peste saltea. Protecția de saltea este plasata intre saltea si cearceaf pentru a proteja salteaua de elementele externe care ii pot deteriora calitatea, cum ar fi transpiratia, lichidele, petele alimentare, praful, acarienii, bacteriile,etc. Marginile sale sunt elastice si o puteti folosi pe saltele cu o inlatime de pana la 30 cm. Poate fi spalata la mașina.

In linii mari, putem diferentia doua tipuri diferite de protectie saltea impermeabila. Pe de o parte, le gasim pe cele de unica folosinta si, pe de alta parte, pe cele refolosibile. Ca si tipuri de protectie saltea exista protectie saltea impermeabila cu elastice la colturi sau care imbraca toata salteaua ,protectie saltea matlasata din microfibra impermeabila sau neimpermeabila, husa pentru saltea, cearceaf cu elastic, in functie de materialul utilizat la fabricarea lor.

Atunci cand alegem tipul de protectie a saltelei pe care urmeaza sa o folosim, trebuie sa tinem cont de nevoile noastre si de circumstantele in care va fi utilizat. In continuare  vom vedea cum toti acesti factori ne vor influenta decizia de cumparare.

Una dintre cele mai frecvente întrebari despre protectia saltelei este diferenta dintre protectiile de saltea, cearceafuri si huse pentru saltele. Multi oameni cred ca este pur si simplu o denumire diferita pentru acelasi produs, dar este gresit.

Principala diferenta dintre o protectie pentru saltea si o husă pentru saltea este impermeabilitatea care este data de  plasarea unei foi din PVC sau a unei membrane din poliuretan.

Sunt ca niste „cearceafuri” care protejeaza salteaua de umezeala.


Exista diferite modele pe piata in functie de tipul de saltea pe care vrem sa o protejam si tipul de protectie dorit. In orice caz, va recomandam sa fie respirabila, astfel incat aerul sa circule natural, sa nu deterioreze salteaua si sa nu se lipeasca de corp, oferind o senzatie neplacuta.


Ce dimensiuni ar trebui sa aiba protectia de saltea?

Cel mai important atunci cand folosim o protectie pentru saltea este confortul. Vorbim despre un produs pe care nu ar trebui sa-l observam, asa ca este esential sa fie bine adaptata la saltea. Prin urmare, atunci cand cumparati o protectie pentru saltea sau o husa, nu uitati sa o comandati in aceeasi dimensiune ca si salteaua dvs. astfel incat sa fie complet ajustata si sa nu se creeze cute sub cearceaf, care vor fi inconfortabile in timpul somnului.


Din ce materiale poate fi fabricata o protectie de saltea?

Pentru ca protectia saltelei sa isi indeplineasca corect functia, este important ca materialele sa fie de calitate. Iata care sunt materialele care sunt utilizate de obicei la fabricarea acestui tip de produse:

Bumbac: cel mai confortabil si mai moale la atingere. Este foarte respirabil, nu da caldura si nu face zgomot. In majoritatea cazurilor, este hipoalergenic, o caracteristica esentiala pentru persoanele care sufera de alergii.

Poliester: este o fibra sintetica.

Tencel: cel mai natural dintre toate. Este fabricat cu fibre de celuloza biodegradabile si naturale. Este foarte moale, ultra absorbant si foarte respirabil. De regula, este un produs mai scump.

Bambus: are o mare naturalete, absorbtie, moliciune si prospetime.


Cum si cand trebuie curatata protectia de saltea?

Curatarea corecta a protectiilor pentru saltea este esentiala pentru a asigura igiena necesara, atat pentru a va bucura de un somn odihnitor, cat si pentru a mentine starea buna a saltelei. In functie de materialul din care este fabricat, producatorul va include instrucțiuni de spalare diferite.

In ceea ce priveste frecventa spalarii, este recomandat sa se faca cel putin o data pe luna, astfel incat sa eliminam toata murdaria care s-a acumulat. Este esential sa ne asiguram ca protectia impermeabila de saltea este complet uscata inainte de a o utiliza din nou. In caz contrar, pot aparea bacterii sau mucegai.

Este adevarat ca protectiile impermeabile pentru saltele sunt utile numai pentru copii si varstnici?

Asa cum am mentionat deja in diferite ocazii in acest articol si, contrar credintei obisnuite, protectiile impermeabile nu sunt concepute numai pentru persoanele in varsta cu incontinenta, sau pentru sugari si copii mici. De fapt, ar trebui sa le folosim cu totii.

Daca ati citit cu atentie diferitele utilizari ale protectiilor pentru saltele (protejeaza impotriva fluidelor si a murdariei si ofera un plus de confort si suport), veti fi realizat ca acestea sunt benefice pentru toata lumea.

Din pacate, inca nu ne gandim prea mult la importanta de a avea o protectie saltea impermeabila. Spunem „din pacate” pentru ca nu suntem constienti de valoarea beneficiilor care ni le ofera. Pentru ca situatia sa se schimbe, este esential sa demontam unele mituri false.

Cel mai important este cel care spune ca protectiile pentru saltele sunt utile numai copiilor si persoanelor in varsta. Am constatat ca opusul este adevarat. In concluzie, datorita calitatilor protectiei pentru saltea vom reusi sa pastram salteaua intr-o stare mai buna  pentru timp indelungat si sa ne asiguram un somn odihnitor. Nu ai incercat-o inca?


Daca ati aflat ceva nou si ati gasit util acest articol privind protectia saltelelor, impartasiti-l, astfel incat toata lumea sa poata afla mai multe despre beneficiile sale. De asemenea, va invitam sa ne lasati un comentariu. 

Impreuna vom putea demola mitul!